Hääkuvaukset

Tässä tekstissä katsotaan läpi mitä kannattaa ottaa huomioon hääkuvauksessa. Uskon, että jokaisella valokuvaajalla on omat näkemykset, vinkit ja mielipiteet tästä kuvauksesta. Tässähän haluan kertoa omasta kokemuksesta ja minun työtavoista.

Kesä on kiireisin sesonki ja kannattaa varata valokuvaaja etukäteen, mieluummin vuosi ennen hääjuhlaa.

Ota yhteyttä valokuvaajaan ja pyydä lisäkuvia, koska portfoliossa ei ole mahdollista näyttää paljon kuvia yhdestä hääjuhlasta.

Kun valokuvaaja on valittu ja varattu eli varausmaksu maksettu, suunnitellaan hääpalaveri.

Hääpalaveri

Minä otan yhteyttä morsiameen 2-3 viikkoa ennen juhlaa ja sovitaan teille parhaiten sopiva päivä ja aika. Voidaan tavata kahvilassa tai studiolla, kahvikupin seuraassa höpötetään hääohjelmastanne, toivomuksista ja yhdessä suunnitellaan kuvaukset, katsotaan läpi fiiliskuvia ja mitä kaikkea pitää kuvata. Valokuvaajalle on hyvä lähettää juhlan aikataulu ja mahdollisuuksien mukaan on kivaa jos kaaso tai bestman ottaa yhteyttä minuun ja kertoo suunnitteluista yllätyksistä.

Milloin pitää ottaa potretit?

  • Potrettien otto ennen vihkimistä.  Plussat: rento kuvaus ennen juhlaa, juhlan aikana teidän ei tarvitse miettiä mitään muuta. Nauttikaa vaan juhlasta vieraiden kanssa 🙂 Miinukset: jos on sateinen päivä tai muuten maa on märkä, on hyvin mahdollista että häämekko tulee likaiseksi.
  • Potrettien otto ruoan aikana. Kenelle ei ole salaisuus, että ruokailu kestää 1.5-2 h, sinä aikana valokuvaajalla ei ole paljon kuvaamista, ja harvoin ihmiset tykkäävät kun heistä otetaan kuvat ruokaa suussa. Mikäli juhlapaikan läheisyydessä on kauniita kuvauspaikkoja,  voidaan lähteä kuvaukselle vaikkapa puoli tunniksi hääparin ruokailun jälkeen. Otetaan kaikkia kuvia rauhassa silloin kun vieraat ovat nauttimassa ruokaa.
  • Potrettien otto vihkimisen jälkeen. Se on toimiva ratkaisu jos bestmanilla ja kaasoilla on ohjelma vieraille, muuten he joutuvat odottamaan tunnin tai kaksi kun te saavutte paikalle kuvauksen jälkeen. Se on kuitenkin huonoin vaihtoehto minun näkökulmasta.

Minun kokemuksen mukaan paras hetki potrettia varten on ennen vihkimistä tai ruoan aikana. Suosittelen lämpimästi harkita kuvien ottamista juuri ruoan aikana.  Kiireetön, rauhallinen kuvaus…kaikki nauttivat kuvauksesta 🙂

  • Iltapotretit. Illalla valo on kaunis ja taianomainen, voitaisiin ottaa muutama potretti ennen valokuvaajan lähtöä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvauksen aikana

Hääpalaverissa tarkasti kuuntelen parin toivomuksia. Potretit alkavat melkein aina “pönötys” kuvista, mutta nimittäisin niitä “klassiseksi potretiksi”. Kaikki vanhemmat ja isovanhemmat sanovat teille kiitos niistä. Sen jälkeen kun ensimmäinen jännitys on jo ohi, pidetään hauskaa. Tykkään kun pari liikkuu paljon, nauttii yhteisajasta, halailee ja suutelee. Usein pyydän tanssimaan, juoksemaan ja kutittamaan toista.

Juhlassa liikun paljon ja otan kuvat vieraista, tilasta ja totta kai muistan yksityiskohdat. Myös pidän taukoja. Mikäli hääpari tarjoaa valokuvaajalle ruokaa, paikkani voi olla vieraiden kanssa, näin voin nopeasti reagoida kaikkiin tapahtumiin. Mutta myös minulle kelpaa paikka toisessa tilassa.

Hääjuhlassa tapahtuu paljon ja valokuvaaja ei pysty olemaan kaikissa paikoissa, mikäli haluat kuvan jostain, kutsu minut rohkeasti vaan 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hääkuvaus loppui, valokuvaaja lähtee kotiin. Mitä sitten?

Sen jälkeen alkaa vaikein osuus: parhaiden kuvien valitseminen…mutta usein kuvia on paljon: noin 2000-3000, ja kuvien valitseminen vie pari tuntia. Jälkikäsittelyssä osa kuvista lähtee koriin ja lopputuloksena on noin 300-500 kuvaa. Kuvien määrä riippuu juhlan ohjelmasta, vieraiden määrästä ja montako tuntia olin teidän kanssa. Jälkikäsittelen kuvia huolellisesti ja toimitan valmiit kuvat sähköisessä muodossa nettigalleriassa sekä kotiin toimitettuna muistitikulla kauniissa puulaatikossa.

https://www.instagram.com/reel/CRHQLIfHEwb/

Hääpäivä on kaunis päivä ja kuviin panostaminen  on hyvin tärkeää. Älkää valitko valokuvaajaa vaan hinnan perusteella, ottakaa huomioon hänen kuvaustyyli, tutustukaa valokuvaajaan etukäteen ja kertokaa teidän odotukset kuvauksesta. Yhteistyöllä syntyy kauniita kuvia.